Megnyílt a termelői piac Balassagyarmaton

Két éves kutató munka és hossza előkészületek után 2014. május 10-én Balassagyarmat Város Önkormányzata az ELTE Humánökológia szak közreműködésével megnyitotta a balassagyarmati termelői piacot. A piac minden szombaton 7-13 h között várja a vásárlókat minőségi élelmiszerekkel a balassagyarmati főtéren.

***

A Városháza előtti felújított főtéren már kora reggel izgatottan sürögtek a termelők, forogtak a szervezők. Az izgatottság az első vásárlók feltűnéséig tartott, akiket egyre-másra követtek a szép számmal összegyűlt érdeklődők, helyi termékeket fogyasztó, balassagyarmati lakosok. A maga természetességével a Zobonka néptáncegyüttes teremtett igazán forgatagot a piac első napján, majd Medvácz Lajos, polgármester úr nyitotta meg hivatalosan a hétről-hétre elérhető termelői piacot. A termelők közül többeknek elfogytak a portékái idő előtt, azonban a kedvük csak gyarapodott a gyarmati piacozásért.

kep2

A megnyitóval párhuzamosan zajlott a „Helyi gazdaságfejlesztés és bioregionalitás” c. konferencia a városházán. A rendezvény alapvető célja volt, hogy átfogó képet nyújtson arról a folyamatról, melynek eredményeképpen a termelői piac megvalósult. Az elmúlt 3 évben az ELTE Humánökológia szakos hallgatói, az Agri Kulti csapata, valamint Balassagyarmat város önkormányzatának összefogása révén egy kutatássorozat zajlott az Ipoly-völgyében: a Balassagyarmati kistérségben, valamint a Nagykürtösi járásban.
A kutatás egyik kiemelt célja olyan kistermelők és őstermelők felkutatása volt, akik termelői piacokon is értékesítenék portékájukat. Az ELTE Humánökológia mesterszak hallgatói, Szalma Laura, Szuromi Orsolya, Horváth Janka, Siklósi Rozália és Halász Gergő a magyar és a szlovák kistérségek kutatási eredményeiről és tapasztalatairól számoltak be. Emellett számos más témát is körbejártunk a rendezvény során, többek között szó esett a szlovák kistermelők határon átnyúló, értékesítési lehetőségeinek jogi akadályairól dr. Major Ágnes szakjogász tolmácsolásában, valamint Duka Gábor, Karva polgármestere is ismertette a településén már megvalósult, és sikeresen működő termelői piac létrehozásának történetét, tanulságait.

A kutatássorozat és a piac megvalósulásáért külön köszönetet mondunk Medvácz Lajosnak, Balassagyarmat polgármesterének, Csósza Mercédesznek a Palóc Portéka Egyesület tagjának, nem utolsó sorban Lányi Andrásnak, a Humánökológia mesterképzés korábbi szakigazgatójának és a szak hallgatóinak.
Továbbá a következő szervezeteknek anyagi, szakmai támogatásukért: Agri Kulti Kft., Balassagyarmat Város Önkormányzata, International Visegrad Fund, Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás, Ipoly Tv, Középső Ipoly-mente Regionális Fejlesztési Ügynökség (RRA)

***

Ahol az eseményről (többek között) hírt adtak (a szövegre kattintva megnyithatók az egyes oldalak):

***

A piac üzemeltetője: Balassagyarmat Város Önkormányzata
Tovább információ kérhető: gyarmatipiac@outlook.hu e-mail címen

Balassagyarmat, 2014. 05. 30.

Kapcsolattartó:
Halász Gergely, 0670/258 89 66
ELTE Humánökológia szak

logok

Kategória: Aktualitások | A közvetlen link.