A Városliget tervezett átalakításáról

A Városliget-ügy terveink szerint a szak tanórán-kívüli tevékenységének fő témája lesz a következő tanévben. Ehhez első lépésben ajánljuk a következő írásokat:

Pákozdi Imre: Nekik Budapest kell!

Pákozdi Imre: Lehet egymillióval több vagy kevesebb?

Az Építészfórum.hu petíciója: Kérjük, ne vegyen részt a Városliget tönkretételében!

városliget_20131203092249

Pákozdi Imre beadványa az Állami Számvevőszékhez:

“Tisztelt Állami Számvevőszék!

A most meghirdetett Liget Budapest pályázat* öt új múzeumépületet és számos további létesítményt kíván felépíteni a Városligetben. Megjegyezzük, hogy a Világörökség részét képező Hősök tere körül elhelyezkedő budapesti Városliget Európa egyik első közparkja volt.

Ez a beépítési terv élvezi a magyar kormány támogatását, ám élesen ellenzi azt a Magyar Urbanisták Társasága, sok szakmabéli és civil**, valamint Budapest négy volt főépítésze. A tervet elutasítók legfontosabb érvei az alábbiak. Ezek közül a Számvevőszék különös figyelmébe ajánljuk a 3., 4., 5., 6., 7., 8. és 9. pontokat.

  1. Ellenezzük a Városliget minőségi zöld területeinek drasztikus csökkentését.
  2. Budapestnek nincs szüksége hat új múzeumépületre. A valóban hiányzó két-három múzeum (az új Néprajzi, a Fotótörténeti és az Építészeti Múzeum) elhelyezhető a főváros üresen álló középületeiben vagy elhagyott ipari csarnokaiban.
  3. Ez az utóbbi megoldás a Városliget beépítésére előirányzott 70-150 milliárd forint töredékéből is megvalósítható.
  4. Semmiféle hatástanulmány vagy feasibility study nem készült, de már kormányhatározat és törvény született, költségvetési források csoportosítása folyik, nemzetközi építészeti pályázatot írtak ki az ügyben.
  5. Semmiféle célszerűségi tanulmány, számítás vagy más, dokumentált érv nem bizonyítja, hogy hat a Városligetben felépített, nemzetközi szinten közepesen érdekes kiállítási anyaggal rendelkező múzeum évente egymillió többlet-látogatót vonz Budapestre, ahogy azt Baán László többször is kijelentette.
  6. Már az sem bizonyított és a valószínűsége sem dokumentált, hogy hat eltérő profilú múzeum egymás mellé építése növeli azok látogató-számát.
  7. A 2014. február 27-én kiírt nemzetközi pályázat beadási határideje 2014. május 27. Annak a Városligeti Építési Szabályzatnak az elkészítési határideje viszont, amelynek az ismerete nélkül egyetlen pályamunka sem lenne elkészíthető, 2014. június 30. (ld. a 2013. évi CCXLII. törvény 16. paragrafusát.) Ezért felmerül az alapos gyanú, hogy a szóban forgó építési szabályzatot a leginkább tetsző pályamunka igényei szerint kívánják megalkotni, ami jogalkotási, közigazgatási és városépítészeti nonszensz.
  8. Általunk ismeretlen okból a terv EU-s pályázati forrásokból való finanszírozása kútba esett. E tény rendkívüli költségvetési kihatása miatt kérjük az okok tisztázását.
  9. A terv készítői állítják, hogy a projekt eredményeképpen nőni fog a Városliget zöld területe, noha öt új múzeumépületet és több kisebb közösségi házat húznak fel a Ligetben. Ez szinte lehetetlen. Kérjük, határozzák meg, milyen független szakmai egység mérje föl a jelenlegi zöld területet, hogy adott esetben megállapítható legyen annak fogyása vagy gyarapodása.
  10. A fentiek miatt alapvető, hogy a nemzetközi tervezői pályázat 2014. február 27-i kiírása haladéktalanul visszavonásra kerüljön. Egyrészt addig, amíg a fenti, kitárgyalatlan, asztal alá söpört urbanisztikai ellenérvek megvitatásra kerülnek, másrészt amíg hitelt érdemlő, szakmailag igényes és megvitatásra került, majd elfogadott hatástanulmány nem tisztázza a tervezett mega-beruházás gazdasági célszerűségét, egyáltalán, hiteles paramétereit. Harmadrészt addig, amíg a Főváros, törvényes kötelezettségének eleget téve, meg nem alkotja az új Városligeti Építési Szabályzatot.

Megjegyezzük, hogy a nemrég, több mint ezer válaszoló aktív részvételével megrendezett közvélemény-kutatás*** szerint 90% ellenzi, hogy bármiféle új épület épüljön a Városligetben. Csupán 8% ért egyet azzal, hogy létező múzeumokat a Városligetbe kellene áttelepíteni és csak 5% gondolja úgy, hogy ha múzeumot telepítünk a Városligetbe, azt ott új épületben lenne célszerű elhelyezni.

Figyelmüket megköszönve kérem Önöket, hogy a fentiek miatt sürgősséggel végezzék el a vizsgálatot.

Pákozdi Imre
1022 Bp. Tulipán u. 17.
M.: 06209780530

Hivatkozások:

*   Tervlap.hu: Kiírták a múzeuminegyed-pályázatokat!
**  Kérjük, ne vegyen részt a Városliget tönkretételében!
*** 1000 válaszadó szerint a Múzeumi Negyed

Kategória: Aktualitások | A közvetlen link.