Fenntartható energiagazdálkodás

Felelős oktató: Munkácsy Béla

Az oktatás célja:

A tárgy célja a 21. századi energiagazdálkodás, a holisztikus energiatervezés alapjainak bemutatása a nemzeti szintű energiarendszertől a háztartásokig.

A tantárgy tartalma:

  1. Életciklus elemzés az energiaszektorban. Az energiagazdaság hatása a környezet állapotára. A bányászat hatása a talajra, a vizekre és a légkörre. Az energiahordozók szállításának környezeti hatásai. A fosszilis- és az atomerőművek okozta környezeti ártalmak.
  2. Környezetszabályozás az energiagazdaságban. Jogi (környezethasználat engedélyezése, egyezmények), gazdasági (kibocsátás-kereskedelem, adók, díjak) és műszaki szabályozás (határértékek, címkézés) gyakorlata.
  3. Hatékonyság az energiaszolgáltatásban és az energiafogyasztásban. Életmód és mértékletesség.
  4. A napenergia hasznosítása. Passzív hasznosítás. Aktív hasznosítás. Fototermikus és fotovillamos alkalmazások. A termovillamos napenergia-hasznosítás – naperőművek.
  5. A biomassza energetikai hasznosítása. Az elsődleges, másodlagos és harmadlagos biomassza energetikai célú felhasználásának lehetőségei. A biomassza felhasználásának természetvédelmi vonatkozásai.
  6. A szél energetikai felhasználása. A szélenergetika természet- és tájvédelmi összefüggései. A szélturbinák alkalmazásának energetikai korlátai.
  7. A környezeti hő (geotermia, hidrotermia, aerotermia) alkalmazásának lehetőségei a hő- és a villamos energia előállításában.
  8. A vízenergia. Hegyvidéki és síkvidéki alkalmazások. Mikroenergetikai rendszerek és erőműóriások.
  9. A hulladék mint megújuló energiahordozó.