Elhelyezkedés

Hol lehet elhelyezkedni a szakon szerzett diplomával?

A szakon végzett diákok eddig nagyobbrészt az állami szférában, kisebb részben civil szervezeteknél, önkormányzatoknál, illetve az akadémiai szférában találtak munkát; de akad olyan is, aki saját vállalkozást indított. Íme néhány példa:

CsonkaSandor

Csonka Sándor
A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-ben dolgozom külsős megbízottként. Elsősorban pályázatellenőrzéssel foglalkozom a kormány Tanyafejlesztési programja, Zártkerti programja, illetve a Hungaricum pályázatok beszámolói kapcsán. A korábbi években többek között a Cserhát mintaprogram tájérték-gyűjtésében, illetve az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek működésének ellenőrzésében működtem közre az Intézetben.

MolnarBlanka

Molnár Blanka
A humánökológia szakon tanultakat az oktatás-nevelés területén igyekszem hasznosítani. A Pécsi Tudományegyetem Filozófia Doktori Iskolájának hallgatójaként a nevelésfilozófia tudományterületén az iskolai nevelésnek az (anti-)ökologikus világképünk és szemléletünk kialakításában betöltött szerepét és hatásait kutatom. Hogy a gyakorlattól se szakadjak el, PhD-kutatásom mellett (és persze részben ahhoz is kapcsolódva), civil szervezeti munkámban (PÉJ – Párbeszéd egy Élhetőbb Jövőért) fiataloknak, egyetemistáknak; magánemberként pedig alkalmanként középiskolásoknak tartok humánökológiai témájú szemléletformáló foglalkozásokat.

NyitrayDaniel

Nyitray Dániel
A szak elvégzése után pár hónappal sikeresen pályáztam zöldterületi kampányfelelős pozícióra a Greenpeace Magyarországhoz. A városi zöldterületek, közparkok védelméért dolgozhatok nap mint nap. A humánökológia mesterszakon megszerzett tudás és szemléletmód segítségével vagyok képes betölteni egy felelős állást egy nemzetközi környezetvédő szervezetnél.

SzarazLuca

Száraz Luca
A Humánökológia mesterszak szakmai gyakorlata során olyan helyre kerültem, amely nagyon közel áll az érdeklődési körömhöz. Nevezetesen a Városkutatás Kft.-hez, ahol egy olyan uniós kutatási projektben alkalmaztak, amely a városok zöldterületeivel és azok fejlesztésével foglalkozott (greensurge.eu). A projekt során lehetőségem nyílt egy svédországi egyetemen folytatni a karrieremet, így a diploma megszerzése után férjemmel Malmöbe költöztünk. Itt a feladatköröm is megváltozott: a kutatómunka segítése mellett az én feladatom lett a projekt irányítása a svéd partner oldalán. Mindezen feladatok ellátása során humánökológus tudásom számtalan alkalommal bizonyult felbecsülhetetlennek. A projekt 2017 októberén véget ért, jelenleg pedig egy egészen más típusú elfoglaltságom akad: otthon vagyok a kisfiammal.

TothKatalin

Tóth Katalin
A szak elvégzése után a Herman Ottó Intézetnél kezdtem pályafutásom, ahol a közösségi fejlesztésekért és értéktárakért felelős osztályon tevékenykedtem több mint egy évig, illetve a Természetmegőrzés, Tájfenntartás és Közösségi Fejlesztések Igazgatóságához fűződő pályázatok és projektek munkálataiban vettem részt, folyamatos szakmai konzultációval, fordítási munkákkal. Jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban dolgozom az Európai Uniós Főosztályon EU-referensként. Fő feladatom a magyar álláspontot tartalmazó mandátumok kidolgozása, az ezekkel kapcsolatos koordináció, valamint egyeztetés és folyamatos kapcsolattartás a szakdiplomatákkal, akik képviselik Magyarország érdekeit. Két témával foglalkozom: a hajózással, illetve a gépjárművek CO2- és NOx-kibocsátásának, továbbá üzemanyag-fogyasztásának nyomon követéséről és bejelentéséről szóló EU rendelet-tervezetekkel, határértékek meghatározásával. Nagyon változatos és esetenként igen pörgős munkakör, sosem unatkozom, minden nap újabb és újabb dolgokat tanulhatok meg. Amiért leginkább örülök ennek a munkalehetőségnek az az, hogy még ha csak kis mértékben is, de beleszólásom lehet olyan rendelettervezetek elfogadásába, módosításába, amelyek nagyrészt befolyásolják Magyarország jövőjét is.

TubaMate

Tuba Máté
Már az alapszakos tanulmányaimmal párhazamosan elkezdtem belefolyni a gyakorlati munkába, ezt a humánökológia mesterszakon is folytattam. Itt ez főként aktuális környezeti konfliktusokkal (pl. Paks2, Kishantos, földkérdés, Városliget) való foglalkozást, aktivizmust, majd később fokozatosan egy társadalmi vállalkozás (infocracy.hu) elindítását jelentette. A szakdolgozatom kapcsán bő egy évre aktív részesévé váltam a hagyományos hazai zöld mozgalomnak, egy évig dolgoztam a Koordinációs Tanács tagjaként. Mindezeket követően 2017-ben többedmagammal egy újabb közösségi vállalkozást (MEGY Egyesület) indítottunk, ahol egy népes csapattal fogtunk a hazai új hullámos vidéki ökologikus közösségi és családi kezdeményezések hálózatosításába (pl. Gyüttment Fesztivál). 2018 áprilisáig az egyesületben dolgoztam az egyik vezetőként, humánökológus munkakörben. Jelenleg szabadúszó humánökológus videósként keresem a kenyerem. Hiszem, hogy a sikeres elhelyezkedés záloga humánökológusként (is) az elegendő gyakorlati tapasztalat, illetve a szakmai tudást jól kiegészítő “soft skillek” elsajátítása.

VasarhelyiCsenge

Vásárhelyi Csenge
A legtöbben olyan szakot igyekeznek választani, amely biztos elhelyezkedési lehetőségekkel kecsegtet. A humánökológia az elején nem tűnt ilyen választásnak, de milyen jó, hogy akkor nem ez volt számomra a döntő kérdés, hanem az, hogy mi érdekel igazán. És kiderült, igen sok munkáltatót őszintén érdekel az itt átadott tudás, hiszen már a szakkal párhuzamosan (és azóta is) különösebb nehézségek nélkül sikerült elhelyezkednem. Először az Ökoszolgálat Alapítványnál dolgoztam több mint fél évig önkéntesként, majd projektmendzser lettem a szociális nyílászáró-szigetelő és háztartászöldítő programjukban szűk egy évig. Ezután a GreenDependent Intézetnél helyezkedtem el Gödöllőn, ahol főként az “EnergiaKözösségek” lakossági energiatakarékossági programban dolgoztam projektmunkatársként 1 év 8 hónapot – ez a munka lehetővé tette a szakdolgozatom elkészítését is. A program keretében elsősorban szemléletformálással foglalkoztam: családoknak segítettünk energiatakarékosabb, fenntarthatóbb életmódra berendezkedni. Jelenleg a Nemzeti Alkalmazkodási Központban dolgozom, ahol többek között 3 magyarországi megye számára készítünk klímastratégiát – ehhez kitűnő alapot ad a szakon elsajátított holisztikus szemlélet.