Rendezvények

Rendszeresen kerül sor nyilvános rendezvényekre (konferenciákra és Humánökológia disputákra) szakunk szervezésében.

Konferenciák:

Szakunk társszervezője volt a 2018. november 19-én a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián rendezett „A fenntarthatóság témaköre a felsőoktatásban” című konferenciának. A programfüzet innen tölthető le, a konferencia eredményeit összefoglaló kiadvány pedig itt érhető el.

2013. december 13-án „Paks vobiscum? avagy Párbeszéd a paksi atomerőmű tervezett bővítéséről” címmel rendezett konferenciát szakunk Budapesten, a Párbeszéd Házában. A tanácskozás előadói a jogász, a közgazdász, a teológus, az energiapolitikus, a külpolitikai illetve környezetgazdálkodási szakember szempontjai szerint vizsgálták minden idők legdrágább magyarországi beruházásának várható hatásait, költségeit és szükségességét. YouTube-csatornánkon a konferencia összes előadása, továbbá a vita is megtekinthető. A konferencia nyomán készült „Paks vobiscum?” című tájékoztató kiadvány letölthető innen.

2013. február 15-én került sor a „Merre tart a magyar vidékpolitika?” című egész napos konferenciára az ELTE-n, amelynek társszervezői voltunk. A tanácskozás programja elérhető itt.

2012. október 19-én „Minden határon túl?” címmel egész napos konferenciát rendeztünk az ELTE-n az ökológiai válság társadalmi összefüggéseiről. A tudományos tanácskozást Sólyom László, volt köztársasági elnök nyitotta meg. A teljes program itt érhető el.

Humánökológia disputák:

Szorgalmi időszakokban (majdnem) minden hónapban szervezünk az ELTE-n disputákat változatos humánökológiai témákban, legtöbbször külsős előadók főszereplésével. Ezeket eleinte csak a szak diákjai és oktatói számára rendeztük, de később teljesen nyitottá tettük. Az épp aktuális disputáról szakunk facebook-oldalán tájékozódhatsz.

A 2018-as disputák programja:

december 7. – Khwe san busmanok a XXI. században – Heim Anita és Paksi Attila (Helsinki Egyetem)

november 23. – Ökofalvak Magyarországon – beszélgetés Farkas Judit kulturális antropológussal (Pécsi Tudományegyetem) – meghallgatható itt

október 19. – Nyomornegyedek mint a lehetőségek földje – Czirják Ráhel geopolitikai elemző

május 4. – Auroville, álom vagy valóság? – A híres indiai ökofalu egy ott lakó szemével – Nagy Boglárka

április 20. – Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk… – Éghajlatidegen növények meghonosításának kísérlete Magyarországon az ötvenes években – Borvendég Zsuzsanna történész

március 9. – Természet és ember Oravecz Imre műveiben – beszélgetés a Szerzővel – megtekinthető itt

február 23. – Művészet és az antropocén – Bubla Éva alkotóművész